Leven in balans

stress klachten en burnout verschijnselen

Adviesblog

Geef me 5 minuten en ik toon je hoe je de zomer met meer energie kan inzetten!

Posted by rose marie van wijnsberghe on May 18, 2018 at 4:55 AM


Er is nog nooit zoveel gezegd geweest over 'energie' en we hebben er met z'n allen nog nooit zo weinig gehad!

We worden rond de oren geslagen met tips tegen burn- en bore-out en hoe je je energie kan opkrikken, maar hoe zit het nu echt?

Energiestoornissen worden heel vaak gelinkt aan de job, maar het zijn problematieken met veel gezichten. Je geraakt niet enkel opgebrand door teveel werk of een vervelende baas. Andere oorzaken spelen hierin ook een rol.

Daarom is het zo belangrijk aan energie te werken op verschillende lagen en vanuit verschillende dieptes.


Ja, de zon doet ook al veel tijdens de zomer, maar wacht hier vooral niet op. Geef je de kans om je energiepeil zélf naar een hoger niveau te tillen:


1. Draag zorg voor je lichaam!

Burn-out is een energiestoornis. Dat betekent dat je stresssysteem langdurig overbelast is geraakt en je zenuwstelsel ontregeld is. Voeling hebben met je lichaam is dus de basis. Hou bij wanneer je stress hebt en wat het met je doet. Merk de fysieke signalen op en ga op zoek naar wat je lichamelijk comfort geeft. De juiste voeding is hierbij belangrijk (een orthomoleculair therapeut kan je hierin bijvoorbeeld begeleiden), voldoende water en voldoende zuurstof. Beweeg en liefst buiten! Ga op zoek naar bewegingsvormen die jou plezier geven en je niet ook nog eens uitputten. Een licht verhoogde hartslag bij het sporten is voldoende.


2. Doorbreek negatief denken

Noteer enkele dagen je gedachten bij bepaalde situaties (zowel positieve als negatieve). Wat zijn jouw overtuigingen, maar vooral: wat zijn jouw denkfouten? Continu denken dat je sterk moet zijn of voor anderen moet zorgen, is misschien wel mooi, maar geeft dit je energie? Krijg grip op je denkpatronen en buig ze om!


3. Cultiveer het niets-doen

Ken jij het verschil tussen activiteit, rust, prioriteit? Noteer al je activiteiten op een dag en ontdek hoeveel drukker je dag misschien wel is dan je zou denken. Bouw elke dag een 'niets'-half-uurtje in. Niets dat moet, gewoon 'zijn'. Voel wat dit met je doet.


4. Investeer in relaties die je energie geven

Maak eens een overzicht van mensen die je kent. Welke mensen geven je energie, welke vreten energie? Waarin verlies je jezelf door bijvoorbeeld verkeerde of ontbrekende communicatie? Focus op energiegevende contacten.


5. Weet wat voor jou écht belangrijk is

Wat zijn jouw waarden? En ligt hetgeen je doet hiermee in lijn? Waarom doe je wat je doet? Ga op zoek naar wat je echt belangrijk vindt en vertaal dit in activiteiten die hierbij aansluiten.


De zomer is een tijd van genieten, uitbreken, exploderen! Energie is hiervoor nodig. Uiteraard zijn dit slechts tips. Het is aan jou om uit te zoeken waar jouw energielekken precies zitten en wat jij nodig hebt.

Wil je meer weten over energiestoornissen of ben je op zoek naar begeleiding hieromtrent? Het team van Compagnie Bougie helpt je graag verder!

Eva Zabarylo

www.compagniebougie.be

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments