Leven in balans

stress klachten en burnout verschijnselen

Adviesblog

view:  full / summary

Spijsvertering optimalisteren

Posted by rose marie van wijnsberghe on September 2, 2018 at 2:15 PM Comments comments (0)


Dag mooie zomer, welkom mooie herfst!Nu we heerlijk opgeladen zijn door vakantie en zalig veel zon, willen we die energie ook meenemen in het nieuwe en komende seizoen.

Tijdens de zomer was het voor ons lichaam hard werken om onze inwendige temperatuur op het juiste peil te houden. Zeker met de temperaturen van de voorbije maanden. Daarnaast genoten we van bijvoorbeeld ijsjes en rauwkost. Zonder dat we ons daarvan bewust zijn, is het vuur van onze spijsvertering zo iets minder gaan branden. Dat kan ervoor zorgen dat we een seizoenswisseling sterker gaan ervaren.

Ayurveda brengt echter raad om ons spijsverteringsvuur terug te optimaliseren en zo energiek de herfst tegemoet te gaan!

Hoe pakken we dit aan? Heel eenvoudig! Door warmte in onze voeding, dranken, lichaam en geest te brengen.

Concreet nu!

We eten best 3 warme maaltijden per dag. Warme voeding brengt warmte in ons spijsverteringskanaal waardoor dat minder moeite moet doen om onze voeding te verteren, er de voedingsstoffen uit te halen en de rest te verbranden. Indien we de tijd en energie vinden om onze 3 hoofdmaaltijden vers en warm te eten, ervaren we al snel een heel positief effect. We krijgen energie en vallen zelfs af!

In zo'n hoofdmaaltijd horen volgende 5 belangrijke voedingsstoffen: groenten, granen, eiwitten, specerijen en gezonde vetten. Dit in geval van een vegetarisch dieet. Anders is het beter om dierlijke eiwitten (vlees, vis, eieren) niet te combineren met granen (pasta, rijst, …;) in eenzelfde maaltijd.

Wanneer het praktisch niet altijd lukt om 3 warme maaltijden per dag te eten, kunnen we de dag wel al starten met een warm ontbijt. Op deze manier geven we ons lichaam en onze spijsvertering een goede start van de dag. Een goed warm ontbijt kan bestaan uit granen (havermout, spelt, boekweit, rijst, …;), plantaardige melk (van rijst, spelt, noten, kokos, geen soja) en specerijen (kaneel, kardemom, saffraan, speculaaskruiden, …;) met als extra smaakmakers gedroogde vruchten, noten en/of pitten.

Fruit eet je best 30 minuten los van de maaltijden in functie van onze vertering.

Verwarmende specerijen zijn sterke, stille helpers van ons spijsverteringsvuur. Elke maaltijd verdient dus iets van specerijen als groene kruiden (peterselie, dille, oregano, basilicum, bonenkruid, …;), saffraan, komijn, venkel, kerrie, kurkuma, gember, …

Warme dranken als kruidenthee maar ook gewoon warm water voegen warmte toe aan ons lichaam.

Bewegen doet wonderen.

Ook onze kleerkast mag mee met zijn tijd van het jaar. Gezellig warme kleren geven ons lichaam wat extra warmte wanneer het buiten wat kouder wordt.

Fijne activiteiten waar we blij van worden, hoe klein of hoe beperkt in tijd die ook mogen zijn, geven ons hopen energie. Elke dag verdient dus wel zo'n momentje!

Een heel mooie seizoenswisseling en zalige herfst gewenst!

Ayurvedische groet,

Evelien

Ontdek in 5 minuten hoe je bewuster en energieker gaat leven:

Posted by rose marie van wijnsberghe on May 22, 2018 at 12:25 AM Comments comments (1)Wees elke morgen dankbaar voor de nieuwe aankomende dag van bij het ontwaken. Creëer je dag positief :-).


Kijk jezelf in de spiegel aan met een brede, liefdevolle lach & wees dankbaar voor wie je bent en hoe je eruit ziet.


Op weg naar ’t werk groet je vriendelijk de mensen zonder oordeel van hun response.


Start je dag met een lekker gezond ontbijt bv smoothie, sapje, havermoutpap met fruit … En wees hiervoor dankbaar.


Start je dag vol energie en werk op je to do lijst die je vooropgesteld hebt.


Maak er een gewoonte van om regelmatig te letten op je in- en uit ademhaling terwijl je rechtop zit (schouders naar achter). Zo creeer je ruimte in je borst en vermijd je een benauwend gevoel als je stress ervaart.


Stel je luisterend oor van tijd tot tijd eens open! Je zult verwonderd zijn wat je van de ander kan leren.

Toon oprechte interesse in je collega’s, klanten aan de telefoon of bezoekers. Na een tijd zal je de mooie dynamiek hiervan opmerken.


Probeer te opteren voor thee boven talloze koffie’s.


Kies ’s middags om even naar buiten te gaan en je benen te strekken en kies bij voorkeur voor een volwaardige uitgebalanceerde maaltijd boordevol groenten en superfoods.


Start de namiddag vol energie met de volgende uit te voeren taken.

Zorg bij voorkeur voor wat afwisseling in je takenpakket als je die zelf organiseert.


Probeer in blokken te werken en beloon jezelf met iets leuks na je prestatie van elke werkblok. 

Probeer zo efficient mogelijk te werken en je dag af te ronden met zicht op je taken voor de volgende dag.


Stap na de werkdag uit je hoofd en wandel, sport, fiets, doe yoga of plan een leuke activiteit waar je gelukkig van wordt.


Van dieeeten wordt niemand gelukkig! Probeer te voelen waar je lichaam nood aan heeft!

Vermijd pakjes eten, zit vol chemische brol. Kies voor verse zoveel mogelijk bio groenten en fruit, superfoods…

Zo ga je een lichter en gelukkiger leven tegemoet. 

Ga minimum 2 keer per week volledig BUITEN je comfortzone. Maw, doe nu en dan iets wat je normaal niet doet of waarvan je denkt het niet te durven.

Zo vergroot je je eigen leefwereld en vergroot je je zelfvertrouwen.


Als je op reis gaat ontdek eens een nieuwe bestemming. Proef en eet die cultuur! Leer van de eenvoud die zij leven. Bij thuiskomst wees blij met wat je hebt :-).


Omring je in je vrije tijd met de mensen die je optillen. JIJ BENT werkelijk de 7 mensen met wie je het meest optrekt.


Ik kan blijven doorgaan maar als laatste zou ik zeggen!

DOE vooral wat je GRAAG doet! Steek je energie in de zaken of dingen waar je gelukkig van wordt! LEEF, EET en GENIET en pluk elke dag!


Met gezonde, wereldse groet,

Ilse


Geef me 5 minuten om je enkele Ayurvedische tips mee te geven voor een zalige zomer.

Posted by rose marie van wijnsberghe on May 19, 2018 at 3:55 AM Comments comments (0)


Begin de dag met enkele diepe ademhalingen of alternerende neusademhaling en een positieve intentie.

Plan elke dag iets leuks om naar uit te kijken; hoe klein ook.

Eet 3 maal per dag warm. Warme voeding stimuleert het spijsverteringsvuur waardoor afvalstoffen makkelijker worden verbrand en voeding ook echt brandstof is om je lichaam op alle vlakken te voeden. Is dit niet (telkens) haalbaar, gun je lichaam dan wel een goeie start met een warm ontbijt zoals havermout-, rijst-, of andere granenpap, gestoofd fruit, soep met rijst, havermoutpannenkoeken, muesli met warme (plantaardige) melk, … .

Laat je maaltijd uit deze 5 pijlers bestaan:

 • granen: rijst, boekweit, haver, spelt, amaranth, gierst, kamut, …
 • eiwitten: kikkererwten, linzen, bonen, …
 • groenten (best niet overdrijven met tomaat, aardappel, prei en paprika)
 • goede vetten zoals ghee, kokosvet, olijfolie en andere plantaardige oliën
 • specerijen en kruiden: alle groene kruiden, dille, venkel, komijn, gember, kaneel, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, ...

Dit in geval van een vegetarisch dieet. In geval je vlees en vis eet, is het beter om granen en eiwitten niet in dezelfde maaltijd te combineren.

Hydrateer je lichaam voldoende. Drink water, niet enkel op kamertemperatuur, maar ook eens warm. Warm water helpt het lichaam om afvalstoffen af te voeren. Dranken uit de koelkast zijn af te raden, deze blussen het spijsverteringsvuur.

Ga elke dag even de natuur in.

Beweeg wanneer je kan.

De oude wijsheid “de uren slaap voor 12u tellen dubbel” is een waarheid. Deze zorgen ervoor dat je lichaam fysiek kan recupereren en je in een diepere slaap geraakt.

Sluit elke dag af met het overlopen van de zaken waar je die dag dankbaar voor was.


Geniet van de zomer!

Ayurvedische groet,

Evelien

Ontdek in vijf minuten hoe kostbare tijd goed te beheren.

Posted by rose marie van wijnsberghe on May 18, 2018 at 8:15 AM Comments comments (0)Maak 's avonds een lijst op van alle to do’s, alle !!!! Het is belangrijk om dit 's avonds te doen, want 's ochtends heb je daar meestal geen tijd voor.

Zet cijfers naast iedere taak volgens prioriteit.

 • Het meest belangrijke geef je een 1
 • Wat wel moet gedaan worden, maar niet dringend is geef je een 2
 • Wat wel ooit eens zou moeten gedaan worden geef je een 3

Neem je lijst met de nummers 1 en kijk wat je morgen allemaal kan doen. Als je een takenlijst opmaakt, zorg er dan voor dat je niet meer dan voor 80% op je planning zet.

Vergeet vooral niet van tijd voor jezelf in te lassen, tijd voor beweging enz…

Je kan je niet voorstellen hoeveel je op een dag kan doen mits een goede planning.

Geef me 5 minuten en ik toon je hoe je de zomer met meer energie kan inzetten!

Posted by rose marie van wijnsberghe on May 18, 2018 at 4:55 AM Comments comments (0)


Er is nog nooit zoveel gezegd geweest over 'energie' en we hebben er met z'n allen nog nooit zo weinig gehad!

We worden rond de oren geslagen met tips tegen burn- en bore-out en hoe je je energie kan opkrikken, maar hoe zit het nu echt?

Energiestoornissen worden heel vaak gelinkt aan de job, maar het zijn problematieken met veel gezichten. Je geraakt niet enkel opgebrand door teveel werk of een vervelende baas. Andere oorzaken spelen hierin ook een rol.

Daarom is het zo belangrijk aan energie te werken op verschillende lagen en vanuit verschillende dieptes.


Ja, de zon doet ook al veel tijdens de zomer, maar wacht hier vooral niet op. Geef je de kans om je energiepeil zélf naar een hoger niveau te tillen:


1. Draag zorg voor je lichaam!

Burn-out is een energiestoornis. Dat betekent dat je stresssysteem langdurig overbelast is geraakt en je zenuwstelsel ontregeld is. Voeling hebben met je lichaam is dus de basis. Hou bij wanneer je stress hebt en wat het met je doet. Merk de fysieke signalen op en ga op zoek naar wat je lichamelijk comfort geeft. De juiste voeding is hierbij belangrijk (een orthomoleculair therapeut kan je hierin bijvoorbeeld begeleiden), voldoende water en voldoende zuurstof. Beweeg en liefst buiten! Ga op zoek naar bewegingsvormen die jou plezier geven en je niet ook nog eens uitputten. Een licht verhoogde hartslag bij het sporten is voldoende.


2. Doorbreek negatief denken

Noteer enkele dagen je gedachten bij bepaalde situaties (zowel positieve als negatieve). Wat zijn jouw overtuigingen, maar vooral: wat zijn jouw denkfouten? Continu denken dat je sterk moet zijn of voor anderen moet zorgen, is misschien wel mooi, maar geeft dit je energie? Krijg grip op je denkpatronen en buig ze om!


3. Cultiveer het niets-doen

Ken jij het verschil tussen activiteit, rust, prioriteit? Noteer al je activiteiten op een dag en ontdek hoeveel drukker je dag misschien wel is dan je zou denken. Bouw elke dag een 'niets'-half-uurtje in. Niets dat moet, gewoon 'zijn'. Voel wat dit met je doet.


4. Investeer in relaties die je energie geven

Maak eens een overzicht van mensen die je kent. Welke mensen geven je energie, welke vreten energie? Waarin verlies je jezelf door bijvoorbeeld verkeerde of ontbrekende communicatie? Focus op energiegevende contacten.


5. Weet wat voor jou écht belangrijk is

Wat zijn jouw waarden? En ligt hetgeen je doet hiermee in lijn? Waarom doe je wat je doet? Ga op zoek naar wat je echt belangrijk vindt en vertaal dit in activiteiten die hierbij aansluiten.


De zomer is een tijd van genieten, uitbreken, exploderen! Energie is hiervoor nodig. Uiteraard zijn dit slechts tips. Het is aan jou om uit te zoeken waar jouw energielekken precies zitten en wat jij nodig hebt.

Wil je meer weten over energiestoornissen of ben je op zoek naar begeleiding hieromtrent? Het team van Compagnie Bougie helpt je graag verder!

Eva Zabarylo

www.compagniebougie.be

Geef me vijf minuten van je tijd en ik toon je hoe je balans en rust vindt

Posted by rose marie van wijnsberghe on May 17, 2018 at 6:45 AM Comments comments (0)Vooral tijdens drukke periodes is het een uitdaging om voor jezelf te kiezen. Ik ken behoorlijk wat mensen wiens weekenden de komende twee maanden helemaal volgeboekt zitten. Wat zou het heerlijk zijn als je weet wanneer je tot rust kan komen. Om dit voor jezelf te verwezenlijken is het van belang om sociale afspraken met beleid in te plannen. Plan je sociale afspraken in rondom jouw heilige momenten van rust en ontspanning.

Wat zijn jouw heilige momenten van ontspanning? Is dat misschien op de bank kruipen met een kop thee en een leuk tijdschrift? Of een uurtje flink sporten om los te komen van je hoofd-activiteiten? Wat het ook is, zorg ervoor dat je voor jezelf weet wat je nodig hebt om weer bij te tanken voor een nieuwe werkdag.


Heel af en toe schiet het er natuurlijk bij in om heel bewust je sociale afspraken rondom jouw heilige momenten van ontspanning in te plannen. Wat doe je dan? Wees lief voor jezelf en kom terug op de gemaakte afspraken. Bel op en laat weten dat je wat rust nodig hebt. Het ‘nee-zeggen’ kun je combineren met het maken van een nieuwe afspraak.


Hooggevoelige personen krijgen via de zintuigen heel veel impulsen binnen. Na een werk- of schooldag is het zaak om eerst bij te komen alvorens je te richten op iets anders. De noodzaak van het creëren van deze ‘tussenruimte’ verschilt per hooggevoelig persoon. Werk je bijvoorbeeld als leerkracht op de lagere school en ben je de hele dag bezig geweest met het managen en richting geven aan achtentwintig kinderen? Wellicht heb je dan behoefte aan stilte. Of heb je op kantoor gewerkt en was het een hectische dag? Kom thuis door bijvoorbeeld vijf minuten te nemen voor een douche waarna je in je thuiskloffie oppakt wat er te doen staat.


Wat ook kan helpen om bij te komen is een wandeling in de buitenlucht. Buiten zijn doet een mens goed en vooral een hooggevoelig mens. Sinds september dit jaar gaat mijn dochter (ook HSP) naar de basisschool. Na een schooldag zie ik dat ze oververhit is door alle indrukken. Het rood staat letterlijk op haar wangen. Een wandeling door het nabijgelegen stukje bos of tien minuten spelen in een speeltuin zorgt ervoor dat ze lekkerder in haar vel zit.


Creëer de sfeer waarin jij wilt opladen. Wat ik zeer aangenaam vind, is het aansteken van kaarsen, het dimmen van licht en het opzetten van rustige muziek in de woonkamer. Wat zijn jouw rituelen?


Door te communiceren wat wij willen, creëren wij speelruimte voor onszelf. Essentiële ruimte om onszelf te ontspannen en op te laden. “Lieverd, kun je alsjeblieft de tv wat zachter zetten? Ik heb behoefte aan stilte en ik wil graag samen met jou in deze ruimte zijn.” Of: “Het zou fijn zijn als ik dit weekend iets kan gaan doen met vrienden. Wanneer kunnen wij dit even met elkaar bespreken?” Wij hebben allemaal die speelruimte nodig. Om adem te halen, om inspiratie op te doen.


Tenslotte, vraag niet zoveel van jezelf. Schroef je doelen omlaag en word een leuker en lichter hooggevoelig mens. Ieder heeft zijn verantwoordelijkheden en verplichtingen, maar veel vaker dan dat jouw hooggevoelige zelf er bewust van is, draag je meer op jouw schouders dan nodig is. Baken je grenzen af en ga voor jezelf na wat je aan verantwoordelijkheden en verplichtingen los kunt laten. Bewaak je emotionele grenzen. Tot hier en niet verder, want anders verzuip je in alle verantwoordelijkheden, terwijl het leven veel mooier en lichter kan zijn.


Lady Annick Lentacker

www.welbewust.webs.com

Artikel met dank aan Chungmei Cheng

Ontdek in slechts 5 minuten hoe je tegen de zomer in topvorm raakt.

Posted by rose marie van wijnsberghe on May 17, 2018 at 6:40 AM Comments comments (0)Iedereen is uniek. Wat iemand anders wilt, is niet persé wat jij wilt. Terug in contact komen met jezelf en harmonie vinden in je eigen wereld, dat is waar zelfontwikkeling om gaat en dat willen we allemaal. Toch zijn het best vage begrippen. Hoe krijg je dat voor elkaar?

 

Ondervind je klachten door stress, lastige emoties, vermoeidheid, vervuiling of veroudering?

Kies voor een concrete aanpak, letterlijk hands-on. Een energetisch geschoolde schoonheidsspecialiste laat je weer jezelf voelen. Met lichttherapie, lymfedrainage en het gebruik van natuurlijke ‘levende’ actieve producten krijg je terug leven in je lichaam. Zo kom je op een heerlijk, zachte en doeltreffende wijze dichter bij je eigen natuur.

 

Kies elke maand om 2 uur te besteden aan een gepersonaliseerde verzorging voor jezelf. Het brengt je niet alleen in topconditie deze zomer; de behandeling zet je terug in je eigen kracht.

 

Durf jij voor jezelf te kiezen?

 

Vanlerberghe Marleen, energiespecialiste met hart en ziel.

Gelukkig zijn kan je leren.

Posted by rose marie van wijnsberghe on May 17, 2018 at 6:40 AM Comments comments (0)Wil je gelukkig zijn dan is de eerste vereiste tijd te maken voor jezelf!


1. Tijd voor jezelf!

 • Maak een commitment met jezelf en kies een plaats en tijdstip die haalbaar is in je dagelijkse planning


2. Ga op onderzoek , wat is echt belangrijk voor je : in je leven/werk?

 • Wat is écht belangrijk is voor je , heeft te maken met je drijfveren.
 • Wat geeft je energie?


3. Welke zijn je energiebronnen?

 • Benoem ze?
 • Wat vind je er precies zo fijn aan?
 • Wat geeft je precies plezier?
 • Wat kan je goed in die situatie?
 • Wat geeft je precies zoveel energie?
 • Wat wilde je bereiken?
 • Ken je ook je energielekken?
 • Maak een lijstje van wat jou energie geeft en ontneemt.


4. Zorg goed voor jezelf

 • Goede nachtrust
 • Werk aan je conditie
 • Eet gezond
 • Ontspan
 • Relativeer
 • Humor


5. Denk positief

 • Wees dankbaar
 • Schrijf iedere dag 3 dingen op waarvoor je dankbaar bent.
 • Voel dankbaarheid, beschouw je leven niet als vanzelfsprekend.
 • Het gevoel van dankbaarheid maakt je gelukkig en ontspannen en richt je focus op het positieve in je leven


6. FOCUS

 • Waar je aandacht aan geeft groeit
 • Denk vooral wat en hoe je iets WEL WIL
 • Dit brengt je dichter bij je doel
Marleen Vandevivere

Geef me vijf minuten van je tijd en ik toon je hoe je voor de zomer in topvorm raakt

Posted by rose marie van wijnsberghe on May 17, 2018 at 6:35 AM Comments comments (0)Wil je helemaal in topvorm zijn voor de komende zomer - misschien nog enkele kilootjes kwijt raken - dan moet je vooral je maag en milt maximaal verzorgen. Enkel als deze beide organen optimaal werken, word je voeding volledig omgezet en blijft er niets 'kleven' rond je buik en op je heupen.

Dat kan je op verschillende manieren doen:


MET JE VOEDING

Om voedsel om te zetten in voor ons bruikbaar materiaal is er veel energie (= warmte) nodig.

Hoe rauwer je voeding, hoe meer energie er nodig is om dergelijke voeding te kunnen omzetten. Bereid voedsel is makkelijker voor de maag en de milt om te verwerken dan rauw onbewerkt voedsel. Bereide voeding zorgt dat je levensvuur sterk blijft. En dit het ganse jaar door.

Dus ook - en vooral in de zomer - vermijd zuivere rauwkostmaaltijden, sappen, smoothies, maar blijf koken. Eet soepen en bereide maaltijden. En eet een toefje rauwkost als een bijgerechtje bij een bereide maaltijd. stoom verschillende groenten, meng ze en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Doe er een dressing op en je hebt ook een slaatje maar een slaatje dat je levensvuur niet dooft.


STOP MET PIEKEREN

Ben jij ook zo iemand die constant aan het piekeren is?

Dan wil dit zeggen dat je milt overuren aan het plegen is. Constant piekeren wijst op een verzwakking van de milt. Is je milt sterk en in balans dan kan je nadenken over iets en het een plaatjes geven en that's it.

Een hulpmiddel kan zijn alles neer te schrijven zodat je er een lijn in krijgt. Pas dan kan je dingen aanpakken en los laten.


EERST DENKEN EN DAN HANDELEN

Een maag die uit evenwicht is, maakt graag problemen waar er helemaal geen problemen zijn.

In plaats van eerst te handelen en dan te denken, denk eerst na en handel dan.


Sabine Martens

Geef me vijf minuten van je tijd om in te zien dat bewuster leven een groot inpakt kan hebben op je gezondheid.

Posted by rose marie van wijnsberghe on May 17, 2018 at 6:25 AM Comments comments (0)

Je kent ze wel, de producten met hun geurtjes die je gebruikt bij je dagelijkse verzorging, in je huishouden, in je auto, ... De reclame stelt ze voor als producten die je fijn gevoel geven. Maar geven ze je wel een fijn gevoel? Misschien het eerste moment wel en daarna? De invloed van deze chemische stoffen hebben een grote invloed op ons leefomgeving nu en voor je kinderen.

De visie van Vigores Health is bewust kiezen voor producten die je gezondheid bevorderen. Naast het werken met Phyto 5 producten bij de behandelingen zocht ik naar een onderhoudsproduct die paste in de visie van Vigores Health. De producten van EM Agriton zijn op mijn pad gekomen. Getest in ons huishouden, de tuin en bij onze visput. En heel tevreden over. Resultaat waren verbluffend. Ook eigenaars van paarden, honden, katten, kippen, koikappers, zwemvijvers, siertuinen en moestuinen zijn er tevreden over.


Wat is Agriton?

Agriton is leverancier en producent van natuurlijke producten voor onder ander voor in je huishouden, je tuin en je dieren. Deze producten zijn erop gericht om de chemische, fysische en biologische aspecten in de kringloop bodem-plant-dier-organisch materiaal te verbeteren.


Product in de kijker

Wipe&clean ( probiotica) is niet alleen ecologisch schoon, maar ook probiotisch. Het is veel meer dan alleen thuis, maar het zorgt er ook voor dat je omgeving gezond (milieubevorderend) wordt. Wat op zicht een mooi gedachte is.


Zo werkt het

Wipe & Clean zorgt ervoor dat de goede micro-organismen in de meerderheid zijn en zo de werking van schadelijke micro-organismen onderdrukken. Zo ontstaat, van nature, een aangename en frisse omgeving.Voordelen

 • eenvoudig: 1 product voor alle toepassingen
 • goed voor de mens, dier en natuur
 • grondige reiniging, langdurige frisheid
 • zuinige dosering
 • ecologische verpakking
 • effectieve geurbestrijding
 • schadelijke bacteriën worden terug gedrongen door de probiotica


Gewoon, natuurlijk schoon

Wipe & Clean is een 100% natuurlijk probiotisch en ecologisch schoonmaakmiddel gebaseerd op EM -technologie (Effectieve Micro-organismen).

Interesse na de vijf minuten en je wilt meer weten welke producten EM Agriton aanbiedt? Bekijk dan de website, www.agriton.be.

Wil je een bestelling plaatsen? Er zijn twee mogelijkheden. Voor kleine bestellingen kunnen worden afgehaald worden bij Vigores Health. Grote bestelling kan je rechtstreeks aanvragen bij www.agriton.be. Deze worden dan bij je thuis afgeleverd.Als je een bestelling plaats, vermeld je dan even dat je in contact bent gekomen door mij, Anja Plets. Alvast bedankt.Rss_feed